De samenwerking met de partners, neemt verschillende vormen aan: operationele samenwerking en coördinatie, praktische samenwerking en informatie-uitwisseling, overleg en dialoog, geïntegreerde projectwerking,….
Ketenpartners
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ)
De DVZ maakt deel uit van de FOD Binnenlandse Zaken en voert het vreemdelingenbeleid in België uit. De DVZ registreert de asielaanvragen en bepaalt de lidstaat die verantwoordelijk is voor de behandeling (Dublin-III reglementering). De DVZ is medeverantwoordelijk voor de terugkeer van migranten, onder andere via www.sefor.be.
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV)
De RVV is een onafhankelijk administratief rechtscollege bevoegd voor de behandeling van beroepen tegen de beslissingen genomen door de DVZ (beslissingen in vreemdelingenzaken) en het CGVS (in asieldossiers).
Andere partners in de asielprocedure
Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil)
Fedasil staat in voor de organisatie van een kwaliteitsvolle opvang en begeleiding in open centra. Fedasil is verantwoordelijk voor de opvolging en opvang van niet-begeleide minderjarigen. Fedasil coördineert programma’s van vrijwillige terugkeer.
De dienst Voogdij (FOD Justitie)
De dienst Voogdij identificeert de niet-begeleide minderjarige vreemdeling en zorgt voor de aanstelling van een voogd. Het CGVS werkt via de coördinator minderjarigen nauw samen met de voogden en de dienst Voogdij.
Het Rode Kruis zorgt onder coördinatie van Fedasil, voor de opvang van asielzoekers in eigen opvangcentra. Via Tracing helpt het Rode Kruis vermiste familieleden van vluchtelingen terug te vinden.
Het CGVS maakt deel uit van de FOD Binnenlandse Zaken. Het personeel en het budget voor de werkingsmiddelen worden door de FOD Binnenlandse Zaken ter beschikking gesteld. Door zijn onafhankelijkheid heeft het CGVS binnen de structuren van de FOD Binnenlandse Zaken een aparte status.
Multilaterale en internationale organisaties
Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR)
Het UNHCR is een UNO instelling. Het ijvert wereldwijd voor de bescherming van vluchtelingen.
Het UNHCR kan in elk stadium van de asielprocedure voor de DVZ, het CGVS of de RVV een advies verstrekken.
De International Organization for Migration (IOM)
IOM is een intergouvernementele organisatie die instaat voor een meer gestructureerde migratie. Via het 'Assisted Voluntary Return and Reintegration' programma (vrijwillige terugkeer en re-integratie) geeft IOM bijstand aan asielzoekers bij vrijwillige terugkeer naar hun land van herkomst .
Het maatschappelijk middenveld
Het CGVS gaat een constructieve dialoog aan met organisaties in het maatschappelijk middenveld die de belangen van asielzoekers en vluchtelingen behartigen.
Het Belgische comité voor Hulp aan Vluchtelingen (BCHV)
Overkoepelende organisatie van verenigingen die actief zijn binnen het asieldomein, waaronder Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRE, Coordination et Initiatives pour Refugiés et Étrangers . Het BCHV is de operationele partner van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in België. Maandelijks vinden er contactvergaderingen plaats tussen vertegenwoordigers van overheidsinstanties, ngo’s en internationale organisaties, werkzaam op het vlak van asiel. Ook het CGVS neemt deel aan deze dialoog.
Hervestiging
De website www.hervestiging.be bevat informatie over het Belgische hervestigingsprogramma en over de samenwerking van het CGVS met hervestigingspartners UNHCR, Fedasil, de DVZ, de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, IOM, de OCMW’s en ngo’s.
Europese en internationale netwerken
De Europese en internationale context bepaalt in toenemende mate de nationale ontwikkelingen op het vlak van asiel. Een grotere harmonisatie van het asielbeleid gebeurt aan de hand van wetgevende initiatieven en een praktische samenwerking tussen de asieldiensten van de verschillende EU-lidstaten. De praktische samenwerking verloopt bilateraal of via een netwerk.
European Migration Network (EMN)
Het Europees Migratienetwerk verspreidt actuele, objectieve, betrouwbare en vergelijkbare informatie over asiel en migratie. EMN wordt op EU niveau gecoördineerd door de Europese Commissie. Het Belgisch nationaal contactpunt van EMN bestaat uit een vertegenwoordiger van het CGVS, DVZ, Fedasil en het Federaal Migratiecentrum.
Europese Asielondersteuningsbureau (EASO)
Dit agentschap van de Europese Unie werd opgericht om de praktische samenwerking tussen de EU-lidstaten beter te coördineren. EASO verleent ook steun aan lidstaten onder bijzondere asieldruk. EASO biedt trainingen en operationele ondersteuning aan, ontwikkelt informatie over de landen van herkomst en onderhoudt relaties met derde landen.
België is een actieve partner van EASO. Het CGVS coördineert de Belgische deelname aan EASO-activiteiten. Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen Dirk van den Bulck is de Belgische vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van EASO.
Intergovernmental Consultations on Asylum, Refugee and Migration Policies (IGC)
Een trans-Atlantisch forum dat op geregelde tijdstippen vertegenwoordigers van Europa, de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië samenbrengt om thema’s rond asiel, migratie en integratie te bespreken. Het CGVS neemt deel aan de werkgroepen rond COI en asiel.
General Directors’ Immigration Services Conference (GDISC)
GDISC is een informeel netwerk van directies en experten van administraties belast met het asiel- of het migratiebeleid in de EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten.
De belangrijkste Europese partners:
Nederland: Immigratie- en naturalisatiedienst (www.ind.nl)
Frankrijk: Office français de protection des réfugiés et apatrides (www.ofpra.gouv.fr)
Duitsland: Bundesambt für Migration und Flüchtlinge (www.bamf.de)
Verenigd Koninkrijk: UK Border Agency – Home Office (www.gov.uk/browse/visas-immigration/asylum)
Zweden: Swedish Migration Board (www.migrationsverket.se)
Noorwegen: Norwegian Directorate of Immigration (www.udi.no)
Denemarken: Danish Immigration Service (www.nyidanmark.dk)
Luxemburg: Ministère des Affaires étrangères et européennes (www.mae.lu)