Cedoca is de onderzoeksdienst van het CGVS en verzamelt informatie over de herkomst-landen van verzoekers om internationale bescherming, onder de noemer COI (Country of Origin Information). Deze informatie helpt PO’s bij het nemen van beslissingen. De onderzoekers van Cedoca onderhouden hiervoor contacten met partners op zowel nationaal als internationaal niveau. In dat kader voeren zij regelmatig fact finding missies (FFM). Deze missies worden gefinancierd door het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF).
Door de coronapandemie was het uitvoeren van deze missies de afgelopen twee jaar een uitdaging, maar in 2022 werden opnieuw missies uitgevoerd naar Turkije, Georgië, Guinee, Ivoorkust, Soedan, Israël, Palestina, en Jordanië. PO’s hadden aangegeven dat er nood was aan extra informatie voor de behandeling van verzoeken van personen uit deze herkomstlanden. Bovendien lag het aantal dossiers uit deze herkomstlanden bijzonder hoog. Door op het terrein te gaan krijgen de onderzoekers een nog beter beeld van de situatie in een bepaald land. Tijdens de missies wordt er veel aandacht besteed aan het onderhouden van het netwerk aan contacten, die overigens niet betaald worden voor het aanleveren van informatie.
FFM Israël Palestina Jordanië
Cedoca-onderzoekers Cécile en Joris trokken eind november 2022 voor zeven dagen naar Palestina, Israël en Jordanië. In 2022 dienden in België maar liefst 2.802 Palestijnen een verzoek om internationale bescherming in. Goed voor een derde plaats in de top tien van herkomstlanden.
De missie ging van start in de Gazastrook met een bezoek aan UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees). Daarnaast werden ook contacten gelegd met vertegenwoordigers van verschillende Palestijnse mensenrechtenorganisaties zoals PCHR (Palestinian Centre for Human Rights), OHCHR (Office of the High Commissioner for Human Rights) en ICHR (Independant Commission for Human Rights). Hierdoor kregen Cécile en Joris een beter beeld van welke profielen het risico lopen op vervolging.
"Ontmoetingen met mensenrechtenactivisten hebben ons geholpen om bepaalde actuele kwesties te verduidelijken en een genuanceerder en evenwichtiger beeld te krijgen van de feiten ter plaatse."
—Cedoca onderzoeksdienst
FFM Georgië
Cedoca-onderzoeker Lore en PO Dorien mochten het CGVS in oktober 2022 vertegenwoordigen op hun fact finding missie naar Georgië. Ook voor Georgië lag het aantal verzoeken om internationale bescherming in 2022 bijzonder hoog: 1.026 personen, oftewel een zevende plaats in de top tien van herkomstlanden. De bedoeling van deze missie was achterhalen wat Georgiërs drijft om hun land te verlaten. Een groot aantal verzoekers roept bijvoorbeeld hun seksuele oriëntatie in als reden om het land te verlaten. De missie was het uitgelezen moment om de specifieke situatie van de LGBTQI+ gemeenschap te achterhalen, maar ook die van lagere politieke profielen, journalisten of vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.
Er stonden dagelijks vier tot vijf ontmoetingen op de planning met onder meer Europese instanties, ngo’s die zich inzetten voor mensenrechten, vertegenwoordigers van de Georgische ombudsdienst en vertegenwoordigers van het mensenrechtendepartement binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
"Na deze missie kunnen we vaststellen dat de vertrouwensband met het contactennetwerk is versterkt en dat informatie-uitwisseling vlotter verloopt."
—Cedoca onderzoeksdienst