Sophie Van Balberghe wordt nieuwe commissaris-generaal van het CGVS

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft Sophie Van Balberghe voorgedragen als nieuwe commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). De ministerraad ging vandaag akkoord met haar benoeming.  

Sophie Van Balberghe heeft haar hele carrière al gewerkt in het domein van asiel en migratie. Zij startte haar carrière bij CGVS als protection officer dan als supervisor waar zij 7 jaar dossiers van vluchtelingen behandelde. Bij Fedasil was zij meer dan 4 jaar adjunct-directeur bij de juridische dienst. In 2011 keerde zij terug naar het CGVS waar zij de afgelopen 10 jaar adjunct-commissaris was.  

Sophie Van Balberghe is master in de rechten en studeerde aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Ze behaalde ook een diploma in mensenrechten.  

Nicole de Moor: “Mevrouw van Balberghe is gepokt en gemazeld in onze asieldiensten. Zij heeft de komende tijd een loodzware uitdaging om de dossierachterstand terug te dringen. Zij is een expert in haar vak en is heel erg betrokken bij de organisatie. De komende jaren wordt zij een partner om de structurele hervormingen die het asiel en migratie beleid nodig heeft mee vorm te geven.”

Sophie Van Balberghe: “Het is een eer om aangesteld te worden als commissaris-generaal. Ik dank Staatssecretaris Nicole de Moor en de ministerraad voor het vertrouwen. Mijn oprechte dank gaat ook uit naar Dirk Van den Bulck die ik na tien jaar vruchtbare samenwerking ga opvolgen. Met heel mijn engagement en samen met mijn adjunct, Christophe Hessels, en alle medewerkers van het CGVS, ga ik de uitdaging aan om de noodzakelijke structurele veranderingen die er moeten komen aan te pakken. Dit om het asielsysteem duurzaam te houden en onze missie om internationale bescherming te geven te garanderen.”

Dirk Van den Bulck: “Ik heb Sophie Van Balberghe de voorbije jaren leren kennen als een zeer sterke steun in het uitbouwen van het CGVS tot een solid system bij het vervullen van onze opdracht, het geven van bescherming aan al diegenen die bescherming nodig hebben. Zij is al jaren een expert op het terrein van asiel. Dat is algemeen bekend. Ik heb haar vooral leren kennen als iemand met een sterke en innemende persoonlijkheid, die een visie kan ontwikkelen en van hieruit een beleid kan uitwerken, die een team en een organisatie kan leiden en sturen, die projecten kan sturen, die voortdurend op zoek gaat naar verbetering en hierbij geen verandering schuwt, … . Zij is een garantie voor de toekomst van het CGVS.”

De huidige commissaris-generaal, Dirk Van den Bulck, heeft vandaag zijn laatste werkdag en zwaait na 18 jaar af als Commissaris Generaal bij het CGVS. Hij gaat op pensioen.

Nicole de Moor: “Tijd om afscheid te nemen van een monument binnen het migratiedepartement. 18 jaar lang commissaris-generaal: altijd bezig, altijd genuanceerd, altijd op zoek naar oplossingen. Bedankt voor alles wat je voor het asielrecht betekende, Dirk.”

31 maart 2023

Informatie over de asielprocedure op maat van de asielzoeker, vindt u op : asyluminbelgium.be.