Seksuele minderheden en transgenders

Français

Dit onderzoek buigt zich over de specifieke situatie van seksuele minderheden en transgenders in Colombia. Cedoca gebruikt in deze COI Focus de term seksuele minderheden en transgenders steeds in zijn geheel om de situatie voor deze groep personen te beschrijven. Indien er verschillende situaties worden vastgesteld voor enerzijds seksuele minderheden of anderzijds transgenders geeft Cedoca dit steeds duidelijk aan. Daar waar de bron zelf de term LGBT os LGBTIQ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender intersekse en queer) gebruikt, neemt Cedoca de terminologie van de bron consequent over. Deze COI Focus is een update van de gelijknamige COI Focus van 19 oktober 2020 en behandelt de periode tot januari 2023. Het onderzoek werd afgesloten op 13 februari 2023.

Colombia kende het afgelopen decennium een aantal belangrijke verwezenlijkingen wat betreft de toekenning van rechten en beschermingsmaatregelen aan seksuele minderheden en transgenders, via wetgeving en vonnissen, voornamelijk van het Grondwettelijk Hof. Deze verwezenlijkingen plaatsen Colombia bij de progressiefste landen in Latijns-Amerika, wat betreft wetgeving ten aanzien van gender en seksuele minderheden. Ook het vredesakkoord dat de autoriteiten in december 2016 ondertekenden met de FARC-EP bevat enkele passages die zich expliciet richten op gender. Deze aparte focus op vrouwen en seksuele minderheden maakte dit akkoord tot een van de inclusiefste vredesovereenkomsten ter wereld.

Ook naar beschermingsmogelijkheden toe werden verschillende maatregelen genomen die zich expliciet richten op seksuele minderheden en transgenders, zoals bijvoorbeeld de oprichting van het het Nationaal Bureau voor Dringende Zaken, MCU. Maar de verschillende geraadpleegde bronnen tonen eveneens aan dat de beschermingsmechanismen onvoldoende werken om geweld en discriminatie te voorkomen. Bovendien gaat het geweld tegen seksuele minderheden en transgenders gepaard met een hoge mate van straffeloosheid. Volgens de ngo Colombia Diversa verdubbelde het aantal moorden van 107 in 2019 naar 226 in 2020. Voor het jaar 2021 tekende de organisatie 205 moorden op. Homoseksuele mannen en transvrouwen waren de voornaamste slachtoffers. Colombia Diversa wijst er evenwel op dat men niet kan uitsluiten dat de toename van geweldsdelicten eveneens beïnvloed werd door een verbeterde of verhoogde rapportering van dergelijke misdrijven.

Wat betreft het risico om te worden geconfronteerd met geweld en intimidatie bestaan er wel grote verschillen tussen het behoren tot een seksuele minderheid in Bogotá of andere grote steden en kleinere steden of het platteland. Voor de periode 2021-2022 valt vooral in het departement Antioquia, waaronder in de stad Medellín, een stijging van het aantal moorden op LGBT-personen op. Ook de Caraïbische regio in Colombia, die over het algemeen wat traditioneler is, kent hogere geweldcijfers ten aanzien van seksuele minderheden en transgenders. Bovendien blijkt uit de bronnen dat personen die van Afrikaanse origine zijn en behoren tot de LGBT-gemeenschap het risico lopen om dubbel te worden gediscrimineerd. Daarnaast is het zo dat de illegale gewapende groeperingen en criminele organisaties seksueel geweld blijven gebruiken als middel tot intimidatie en als instrument voor territoriale en sociale controle. Dit geweld is ook gericht op de seksuele minderheden en transgenders, zoals blijkt uit de verschillende bronnen. Volgens de ngo Colombia Diversa lopen LGBT-personen die wonen in regio's getroffen door het gewapende conflict, een groter risico op geweld dan LGBT-personen in andere delen van Colombia. Zij die zich hierbij actief inzetten voor de mensenrechten in hun woongebied lopen door hun activisme als sociale leider bovendien een extra risico. In juni 2022 presenteerde de Waarheidscommissie het eindrapport over het gewapende conflict in het land. Dit rapport concludeerde dat LGBTIQ-mensen onevenredig vaak het doelwit waren van de gewapende groeperingen en dat hun rechten in verschillende mate werden geschonden tijdens het gewapend conflict. Het Register van Slachtoffers heeft 4.971 zelfbenoemde LGBTIQ-personen geregistreerd als slachtoffer van het gewapende conflict, voornamelijk in de departementen Antioquia, Nariño, Bolívar, Valle del Cauca en Chocó. Het is het eerste rapport ter wereld waarbij een Waarheidscommissie expliciet een hoofdstuk wijdt aan de vervolging van de LGBTIQ-gemeenschap tijdens een gewapende conflict.

Politique de traitement

La politique définie par le commissaire général se fonde sur une analyse approfondie d’informations récentes et détaillées sur la situation générale dans le pays. Ces informations ont été recueillies de manière professionnelle auprès de diverses sources objectives, dont l’Agence de l’Union européenne pour l’asile (EUAA), le Haut-Commissariat aux réfugiés des Nations unies (HCR), des organisations internationales de défense des droits de l’homme, des organisations non gouvernementales, ainsi que la littérature spécialisée et les médias. Pour définir sa politique, le commissaire général ne se fonde donc pas exclusivement sur les COI Focus publiés sur le site du CGRA, qui ne traitent que de certains aspects particuliers de la situation du pays. Le fait qu’un COI Focus date d’un certain temps déjà ne signifie donc pas que la politique menée par le commissaire général ne soit plus d’actualité.

Pour examiner une demande d’asile, le commissaire général tient non seulement compte de la situation objective dans le pays d’origine à la date de la décision mais également de la situation individuelle et des circonstances personnelles du demandeur. Chaque demande d’asile est examinée au cas par cas. Le demandeur d’asile doit montrer de manière suffisamment concrète qu’il éprouve une crainte fondée de persécution ou court un risque réel d’atteintes graves. Il ne peut donc se contenter de renvoyer à la situation générale dans son pays mais doit également présenter des faits concrets et crédibles le concernant personnellement.

Pour ce pays, il n’y a pas une note de politique de traitement disponible sur le site Internet du CGRA.

Land: 
Colombie